Domů

Blázen do vína

Na značky, připravit, grilovat!

Víno pro útulné letní grilování

Je tu léto a začíná sezóna grilování, a proto je ideální a výhodné poohlédnout se po vínech, která se hodí k dřevěnému uhlí, sluníčku a milé společnosti. Všimněte si, že vycházíme z klasického, tradičního způsobu grilování na dřevěném uhlí, nikoliv na moderním plynovém grilu, ale pokud jste, vážený čtenáři, šťastným majitelem plynového grilu, nebude vám na dveře klepat grilovací policie za to, že jste v následujícím textu našli inspiraci.

Říká se sice, že grilovat se dá všechno, ale my se zde zaměříme na maso, protože to je přece jen surovina, kterou si lidé spojí s grilováním nejčastěji. Vegani a vegetariáni však nemusí přestat číst, protože zde budou uvedeny i ukázky a tipy na grilované ryby a zeleninu.

Sezóna grilování a víno

Obecně platí, že k pokrmům připravovaným na grilu se hodí sladká vína. Nemáme na mysli portské, Sauternes nebo jiné druhy dezertních vín, ale červená vína, a to často zámořská a nejlépe s vysokým obsahem alkoholu a trochou kvašení v sudu. Je to mimo jiné kvůli kouřovému efektu, který ke grilování pod širým nebem neodmyslitelně patří, a také proto, že grilované maso je často doplněno sladkými omáčkami, marinádami a glazurami a/nebo je jimi přelito. Když se chystáte ke grilování na zahradě, je dobrým zvykem vyměnit červené víno bohaté na třísloviny, které se tak dobře hodilo ke steaku na pánvi, za jemnější a sladší víno.

Při rozpalování grilu asi většinu lidí napadne, že k vytvoření dokonalé kombinace vína a jídla je nezbytné červené víno, ale ve skutečnosti lze často stejně dobře použít i víno bílé. Když například grilujete kukuřičný klas (samozřejmě dodatečně zalitý máslem) nebo lososa, výtečně se k tomu hodí americké nebo australské Chardonnay. A jestliže někdo nemá rád smetanovo-máslový podtón, může si dát třeba aromatické Gewurztraminer.

Grilované kuřecí maso a steak

Další klasika je grilované kuřecí maso, ale je to také dobrý příklad obměny vína při přechodu z trouby na gril. Ke kuřeti pečenému v troubě se často skvěle hodí lehčí a ovocitější vína, jako například Rulandské modré, ale kuře na grilu si často žádá vína výraznější a plnější. Může to být například šťavnaté a silné víno Barbera nebo zámořské Merlot či Zinfandel.

Dalším konkrétním příkladem přechodu na jinou zeměpisnou polohu (i když zcela lokálně) je použití jehněčího masa. Červená vína ze severní Rhôny, která jsou bohatá na tříslovinu, budou k jehněčímu masu příliš suchá, zatímco jemnější a ovocitější vína z jižní Rhôny se budou hodit podstatně lépe. Vhodnou alternativou je zámořské víno Zinfandel nebo Shiraz.

Pro steaky je naopak dobré přesunout se z Evropy do Nového světa, protože obsah třísloviny je vyváženější, vína jsou jemnější, ovocitější a často déle kvasí v sudech. Jasnou volbou je Cabernet Sauvignon z Kalifornie, ale neváhejte ochutnat i Malbec z Argentiny, Camenère z Chile nebo Syrah/Shiraz z Jižní Afriky, respektive z Austrálie.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.