Připravte se na počasí rosé

Vytvořeno dne

Připravte se na počasí rosé

Konečně přichází léto a my se tak můžeme v záři slunečních paprsků podívat blíže na ideální letní nápoj, tedy růžové víno neboli rosé. Máloco dokáže vystihnout atmosféru léta tak dobře jako sklenka osvěžujícího, vychlazeného růžového vína v slunečném letním počasí. Existuje mnoho různých druhů růžového vína, a tak se na ně teď podíváme trochu blíže.

 

Připravte se na počasí rosé

Nejdříve bychom si měli vysvětlit, co to vlastně růžové víno je, protože se často setkáváme s otázkou, zda se růžové víno podobá spíše vínu červenému, nebo bílému. Z hlediska chuti a skladování se podobá spíše bílému vínu, protože se konzumuje vychlazené, ale z technologického hlediska má blíže k červenému vínu, protože růžové víno se vždy vyrábí z modrých hroznů neboli hroznů pro výrobu červeného vína. Hrozny se lisují a poté se před macerací rychle oddělí od zbývající šťávy slupky, aby se zajistilo, že se víno od slupek zabarví jen minimálně. U červeného vína naopak slupky zůstávají ve šťávě déle, což přispívá k tmavší, narudlejší barvě. V případě červeného vína mohou slupky zůstávat ve šťávě kratší nebo delší dobu, což ovlivňuje výslednou barvu vína. 

 

Platí také pravidlo, že růžové víno je pravým opakem vína oranžového. Oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů, které se během macerace nechávají delší dobu odležet, čímž vzniká bílé víno tmavší barvy, tj. oranžové víno. 

 

Jelikož se růžové víno vyrábí z vinné révy pro výrobu červeného vína, je teoreticky možné narazit na růžové víno v každé zemi produkující červené víno, ale samozřejmě existují země, jako například Francie, Itálie a Španělsko, kde se s růžovým vínem setkáte častěji než například v USA, Austrálii nebo Jihoafrické republice. 

 

Podobně jako u červeného a bílého vína má na růžové víno samozřejmě vliv to, z jaké země/oblasti/terroir pochází, a tudíž i jeho chuť se odvíjí od jednotlivých odrůd vinné révy. Jinými slovy, růžové víno vyrobené čistě z Rulandského modrého bude chutnat výrazně jinak než růžové víno vyrobené z odrůd Tempranillo nebo Zinfandel. Teoreticky lze k výrobě růžového vína použít jakékoli hrozny z nichž se vyrábí víno červené, ale některé odrůdy se ve světě růžového vína vyskytují častěji než jiné. Nejrozšířenější jsou Grenache/Garnacha, Rulandské modré, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt a Cinsault, ale pokud se setkáte s vínem vyrobeným z jiné odrůdy, není třeba se obávat. Podobně jako u červených a bílých vín může být i růžové víno vyrobeno z kombinace dvou nebo více odrůd vinné révy. 

Tmavé nebo světlé rosé?

Když se mluví o růžovém víně, je oblíbeným tématem jeho barva. Mnoho lidí vyznává světlou, lososově růžovou barvu, zatímco tmavší, načervenalá barva může spíše navozovat zdání, že víno bude příliš nasládlé. Je také pravda, že většina světlých růžových vín má velmi svěží a lahodnou chuť, přičemž tmavé růžové víno nemusí být nutně sladké. Tmavá barva může být také známkou toho, že růžové víno je silnější, aromatičtější a komplexnější, a proto se hodí k pokrmům, což není vůbec na škodu. 

 

Co se týče kombinace růžového vína s jídlem, možností je více, než by se mohlo zdát. Díky tomu, že růžové víno má vysokou aciditu a ovocitost, je vynikajícím doplňkem ke kořeněným jídlům nebo k jídlům obsahujícím hodně česneku. Takovým jídlem může být například pikantní wok nebo klasická francouzská rybí polévka bujabéza. Decentnější růžová vína se skvěle hodí také k suši, tapas ze slaných a kořeněných uzenin nebo k lehké grilované rybě. Pokud máte doma sladké rosé, je to ideální příležitost obstarat si čerstvé jahody (ale bez šlehačky!). 
Na závěr jen zdůrazněme, že růžové víno je krásné samo o sobě, pokud je slunečno... a na světě je vždycky někde slunečno!


 

 

 

 

Všechno pro vaše rosé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadšenci do vína

Autorem tohoto příspěvku je náš vlastní odborník na víno Loui, který denně působí v našem showroomu v Dánsku.


Loui se s vámi bude průběžně dělit o své bohaté vědomosti z pozoruhodného světa vína a my si troufáme tvrdit, že si na své přijdou jak začátečníci, tak zkušení znalci.


Pokud byste si chtěli dopřát více zážitků s vínem, můžete se ponořit do našeho rozsáhlého archivu článků.

 

 


žádný komentář / žádné komentáře
Napište své připomínky

Můžete porovnat až 3 produkty
Porovnat
MAX. 3 jednotky
Počet lahvíPočet lahví
Typ lahveTyp lahve
Chladicí zónyChladicí zóny
Energetika/kWhEnergetika/kWh
MístoMísto
Úroveň stoupání (dB)Úroveň stoupání (dB)
Počet policPočet polic
Výška Výška
ŠířkaŠířka
HloubkaHloubka
Otočné dveře Otočné dveře