Konečně přichází léto a my se tak můeme v záři slunečních paprsků podívat blíe na ideální letní nápoj, tedy růové víno neboli rosé. Máloco dokáe vystihnout atmosféru léta tak dobře jako sklenka osvěujícího, vychlazeného růového vína v slunečném letním počasí. Existuje mnoho různých druhů růového vína, a tak se na ně teď podíváme trochu blíe.
Připravte se na počasí rosé
Nejdříve bychom si měli vysvětlit, co to vlastně růové víno je, protoe se často setkáváme s otázkou, zda se růové víno podobá spíše vínu červenému, nebo bílému. Z hlediska chuti a skladování se podobá spíše bílému vínu, protoe se konzumuje vychlazené, ale z technologického hlediska má blíe k červenému vínu, protoe růové víno se vdy vyrábí z modrých hroznů neboli hroznů pro výrobu červeného vína. Hrozny se lisují a poté se před macerací rychle oddělí od zbývající šťávy slupky, aby se zajistilo, e se víno od slupek zabarví jen minimálně. U červeného vína naopak slupky zůstávají ve šťávě déle, co přispívá k tmavší, narudlejší barvě. V případě červeného vína mohou slupky zůstávat ve šťávě kratší nebo delší dobu, co ovlivňuje výslednou barvu vína.
Platí také pravidlo, e růové víno je pravým opakem vína oranového. Oranové víno se vyrábí z bílých hroznů, které se během macerace nechávají delší dobu odleet, čím vzniká bílé víno tmavší barvy, tj. oranové víno.
Jeliko se růové víno vyrábí z vinné révy pro výrobu červeného vína, je teoreticky moné narazit na růové víno v kadé zemi produkující červené víno, ale samozřejmě existují země, jako například Francie, Itálie a Španělsko, kde se s růovým vínem setkáte častěji ne například v USA, Austrálii nebo Jihoafrické republice.
Podobně jako u červeného a bílého vína má na růové víno samozřejmě vliv to, z jaké země/oblasti/terroir pochází, a tudí i jeho chuť se odvíjí od jednotlivých odrůd vinné révy. Jinými slovy, růové víno vyrobené čistě z Rulandského modrého bude chutnat výrazně jinak ne růové víno vyrobené z odrůd Tempranillo nebo Zinfandel. Teoreticky lze k výrobě růového vína pouít jakékoli hrozny z nich se vyrábí víno červené, ale některé odrůdy se ve světě růového vína vyskytují častěji ne jiné. Nejrozšířenější jsou Grenache/Garnacha, Rulandské modré, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt a Cinsault, ale pokud se setkáte s vínem vyrobeným z jiné odrůdy, není třeba se obávat. Podobně jako u červených a bílých vín můe být i růové víno vyrobeno z kombinace dvou nebo více odrůd vinné révy.
Tmavé nebo světlé rosé?
Kdy se mluví o růovém víně, je oblíbeným tématem jeho barva. Mnoho lidí vyznává světlou, lososově růovou barvu, zatímco tmavší, načervenalá barva můe spíše navozovat zdání, e víno bude příliš nasládlé. Je také pravda, e většina světlých růových vín má velmi svěí a lahodnou chuť, přičem tmavé růové víno nemusí být nutně sladké. Tmavá barva můe být také známkou toho, e růové víno je silnější, aromatičtější a komplexnější, a proto se hodí k pokrmům, co není vůbec na škodu.
Co se týče kombinace růového vína s jídlem, moností je více, ne by se mohlo zdát. Díky tomu, e růové víno má vysokou aciditu a ovocitost, je vynikajícím doplňkem ke kořeněným jídlům nebo k jídlům obsahujícím hodně česneku. Takovým jídlem můe být například pikantní wok nebo klasická francouzská rybí polévka bujabéza. Decentnější růová vína se skvěle hodí také k suši, tapas ze slaných a kořeněných uzenin nebo k lehké grilované rybě. Pokud máte doma sladké rosé, je to ideální příleitost obstarat si čerstvé jahody (ale bez šlehačky!).
Na závěr jen zdůrazněme, e růové víno je krásné samo o sobě, pokud je slunečno... a na světě je vdycky někde slunečno!
Nadšenci do vína
Autorem tohoto příspěvku je náš vlastní odborník na víno Loui, který denně působí v našem showroomu v Dánsku.
Loui se s vámi bude průběně dělit o své bohaté vědomosti z pozoruhodného světa vína a my si troufáme tvrdit, e si na své přijdou jak začátečníci, tak zkušení znalci.
Pokud byste si chtěli dopřát více záitků s vínem, můete se ponořit do našeho rozsáhlého archivu článků.
We will publicly show your name and comment on this website. Your email is to ensure that the author of this post can get back to you. We promise to keep your data safe and secure.