Jak velký hluk vydává chladnička na víno?

Vytvořeno dne během

Jak velký hluk vydává chladnička na víno?

Zvuk, hluk a akustika v chladničkách

Jak velký hluk vydává chladnička na víno? Chladničky na víno nejsou tiché. Hluk může být pro některé z nás velkým zdrojem podráždění. Naštěstí můžeme pro snížení hluku udělat mnoho sami.

To se nedá obejít. Chladničky na víno jsou trochu hlučné. Stejně jako běžné ledničky. Jen si toho možná tolik nevšimneme. V tomto článku se dočtete o hluku z chladniček na víno a o tom, co dělá akustika v našich domácnostech.

Pokud se budeme zabývat příčinami hluku a poslechneme si rady zkušených odborníků, můžeme obtěžování výrazně snížit.

Jak velký hluk vydává chladnička na víno?

Hlučnost většiny chladniček na víno se pohybuje kolem 35-45 decibelů (dB). Pro srovnání, hlučnost myčky nádobí v provozu se pohybuje kolem 45-50 dB a standardní moderní lednice kolem 35 dB.

Obecně lze říci, že chladnička na víno je proto o něco hlučnější než běžná chladnička. Důvodem je vyšší potřeba konstantní teploty. Převážná většina chladniček na víno na trhu se skládá z kompresoru, okruhu chladící kapaliny a systému ventilátorů.

Některé chladničky na víno mohou být nejlepší v testu, nízkoenergetické nebo tiché chladničky na víno. Tyto vlastnosti jsou jasnou výhodou, ale všechny v sobě mají pohyblivé části. Díky těmto pohyblivým částem je obtížné hovořit o skutečně tiché chladničce na víno. Zde uvádíme tři hlavní příčiny hluku chladničky na víno.

Zapněte ventilátor

Elektrické ventilátory se používají k udržování stabilní a rovnoměrné teploty v některých částech nebo v celé chladničce. Ventilátory také pomáhají zabránit tvorbě námrazy v chladničce. Skládají se z pohyblivých částí a ze své podstaty vydávají hluk. Bzučivý zvuk připomíná zvuk stolního ventilátoru.

Čím více ventilátorů je v chladničce, tím je větší hluk. Vinotéky se nejčastěji vyrábějí ve dvou provedeních: s jednou teplotní zónou nebo s dvěma teplotními zónami. U dvou zón je zapotřebí více ventilátorů, protože vzduch je třeba rozvádět do dvou komor chladničky.

V závislosti na okolní teplotě a četnosti otevírání dveří jsou ventilátory v provozu většinu času. Významnou roli zde hraje také izolační schopnost víka, protože zvuk z ventilátorů vychází především zevnitř chladničky.

Kompresor

Kompresor vytváří chlad a je obvykle umístěn v dolní části zadní části skříně. Pro snížení vibrací se přednostně montuje na silikonový nebo pryžový závěs. Hluboký bzučivý zvuk kompresoru je nezaměnitelný.

Kompresor může vydávat zbytečný hluk, pokud není chladnička v rovině nebo pokud do něčeho na své zadní straně naráží. Odstranění těchto zdrojů hluku je nejjednodušší.

Kompresor naštěstí nepracuje pořád a často si všimneme, že vůbec běžel, až když se zastaví. Nízkofrekvenční hluk však může být mnoha lidmi vnímán odlišně.

Chladící kapalina

Třetí hlavní příčinou hluku v chladničce na víno je pohyb chladící kapaliny v systému. Když to termostat nařídí, studený plyn musí být rozeslán do celého systému, Chladicí kapalina pak putuje jemným vstřikovacím otvorem ve tvaru trysky, který vydává charakteristický syčivý zvuk.

Někteří by diplomaticky řekli, že zvuk je vyloženě otravný. Opět platí, že jako lidé můžeme být více či méně citliví na určité zvuky a frekvenční pásma.

U zcela nové chladničky na víno je otvor pro vstřikování poměrně úzký. Během prvních měsíců po koupi se musí jen trochu "zaběhnout". Během zaváděcího období můžete zjistit, že zvuk je o něco hlasitější, než jste očekávali. Časem bude tišší.

Co s tím mohu udělat?

Pokud jste citliví na zvuk chladničky na víno, máte jen omezené možnosti jak změnit vlastností chladničky. Většina modelů je hlučná, takže výběrem vinotéky od jiného výrobce nemusíte mnoho získat. Vyrobit zcela tichou chladničku na víno je obtížné, ne-li nemožné.

Na druhou stranu je třeba brát ohled na prostředí, ve kterém je chladnička na víno umístěna, což přináší mnoho výhod. Pokud vezmete chladničku na víno s nízkou hladinou hluku a umístíte ji do akusticky nepříznivého prostředí, pravděpodobně ji nebudete vnímat jako tichou chladničku na víno.

Hlučnost chladničky na víno proto nemusí být klíčovou otázkou. Přinejmenším stejně zajímavá může být otázka, jak zajistit, abyste měli pocit, že je chladnička na víno tichá. Naše zařízení vám může pomoci získat pocit, že máte chladničku na víno s nízkou hlučností.

Masivní stavba nebo katedrála

Neexistuje jasná definice toho, co je hluk a co ne. Co je pro jednoho člověka příjemný zvuk, může být pro jiného nesmírně hlučné a rušivé. Akustika místnosti je však pro zvukový zážitek zásadní.

Staré masivní domy z akustického pohledu pohlcují zvuk skvěle. Charakteristické tlusté koberce na podlaze, těžké závěsy, čalouněný nábytek a obrazy na stěnách jsou prvky, které dobře pohlcují a tlumí zvuk v místnosti. Masivní dům z posledních dvou desetiletí 19. století nás může naučit mnoho užitečného o akustice, aniž bychom museli mít starodávné zařízení. Každá chladnička na víno by v takové domácnosti byla vnímána jako tichá.

Dnes se zařizujeme téměř úplně opačně. V místnostech dáváme přednost velkým plochám, čistým liniím, tvrdým materiálům a omezenému použití textilií. Tento design je nejen moderní a minimalistický, ale také praktický a snadno se udržuje. Stavíme však také malé katedrály. Zejména v prostorách kuchyně, kde může být strop prodloužený až na půdu, se zvuk může šířit tak volně, že připomíná velký prostor v kostele. V takovém prostředí je dobré se podívat, jak moc je chladnička na víno hlučná. Pocit hluku z jinak tiché chladničky na víno však může způsobovat samotná místnost.

Akustické podmínky 

Pokud jste nový stavitel, může být velmi dobrý nápad zvážit zvuk a akustiku již od samého začátku. Existuje nepřeberné množství stavebních materiálů, které nemusí přijít draho. S tím vám jistě pomůže obchod pro kutily nebo stavební firma.

Pro nás ostatní je tu také několik tipů a triků. Test zatleskání je vhodný k rychlému získání představy o tom, jak se chová akustika v místnosti. Hlasitě zatleskejte v místnosti a všimněte si, jak velký dozvuk vzniká při poslechu ozvěny. Když to trvá déle než vteřinu, už se nám to jeví jako nepříjemné.

Nakonec jsou zde tipy, jak se s chladničkou na víno zařídíte. Některé rady jsou obecné, jiné se týkají konkrétní situace.

Jak velký hluk chladnička na víno vydává?

Lars Gorm, manažer exportu výrobce chladniček na víno PeVino, bývá na hlučnost chladniček na víno často dotazován. Má rozsáhlé zkušenosti s poradenstvím klientům při návrhu chladničky na víno.

Podle Larsova střízlivého odhadu je přibližně 85 procent prodaných chladniček na víno umístěno v obývací kuchyni a často je nějakým způsobem integrována s ostatními prvky kuchyně.

Někdy je cílem mít v kuchyni vestavěnou chladničku na víno, jindy je cílem integrovatelná chladnička na víno. V druhém případě mohou kuchyňské linky pomoci výrazně snížit hluk.

Mezi integrovatelnými a vestavnými chladničkami na víno je rozdíl. Integrovatelnou chladničku na víno lze obvykle integrovat do kuchyňských skříněk, přičemž vestavná chladnička na víno se vejde do šířky kuchyňského modulu, a může tak nahradit určitou část v kuchyni - například pod pracovní deskou.

Podložka a cirkulace vzduchu

Bez ohledu na způsob instalace chladničky na víno má Lars tři obecné akustické tipy.

"Především by chladnička měla stát rovně a pokud možno ne na dlažbě. Dále doporučuji umístit chladničku na materiál pohlcující zvuk, jako je gumová podložka nebo silný koberec. A ujistěte se, že je kolem chladničky prostor, zejména v zadní části. Čím hůře se teplo dostává pryč, tím více musí chladnička pracovat, aby se ochladila," říká Lars a vysvětluje, že stejná rada platí i pro volně stojící chladničky.

Zbývajících 15 % Larsových zákazníků, kteří pořizují chladničky na víno je umístí na odlehlé místo, jako je technická místnost, kůlna nebo sklep. Říká, že na takovém místě není špatná akustika a hluk ze své podstaty tak velký problém.

Chladnička na víno musí stát rovně

Největším zdrojem hluku a nadměrné spotřeby energie je, pokud chladnička na víno nestojí kolmo a rovně.

Nestačí, aby vinotéka stála rovně, když se na ní podíváte. Klíčem k úspěchu je přesnost. Ujistěte se, že máte vodováhu určité velikosti a nejlépe alespoň 60 cm dlouhou.

Pokud vaše chladnička na víno nestojí zcela rovně, hrozí, že kompresor bude vydávat větší hluk, než je nutné, a bude pracovat častěji, než je nutné, protože hladina kapaliny v kompresoru zřejmě není v rovnováze. Kromě hluku to vede ke zbytečně vysoké spotřebě energie a následně k vysokému opotřebení kompresoru.

 

Pokud tedy při nákupu chladničky na víno zohledníte několik věcí, snadno se hluku zbavíte. V každém případě doufáme, že jste dostali odpověď na otázku, jak velký hluk chladnička na víno vydává.

Zdroje špatné akustiky:

- Velké pokoje s vysokými stropy.
- Minimalistické zařízení.
- Velká okna.
- Tvrdé povrchy: dlaždice, sklo a kámen, ale také omítnuté holé stěny.
- Například plastový nábytek.

Zdroje pro lepší akustiku:

- Koberce, tlusté závěsy a další husté textilie pohlcují zvuk.
- Nábytek, obrazy a drobnosti mohou snížit ozvěnu.
- Při stavbě, zejména ve vysokých prostorách, používejte akustickou pěnu.

Pro vaši chladničku na víno:

- Ujistěte se, že vinotéka stojí zcela rovně.

- Umístěte ji na materiál pohlcující vibrace a hluk.
- Ujistěte se, že je kolem vinotéky dostatek prostoru.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


žádný komentář / žádné komentáře
Napište své připomínky

Můžete porovnat až 3 produkty
Porovnat
MAX. 3 jednotky
Počet lahvíPočet lahví
Typ lahveTyp lahve
Chladicí zónyChladicí zóny
Energetika/kWhEnergetika/kWh
MístoMísto
Úroveň stoupání (dB)Úroveň stoupání (dB)
Počet policPočet polic
Výška Výška
ŠířkaŠířka
HloubkaHloubka
Otočné dveře Otočné dveře