Průvodce výběrem nejlepší chladničky na víno

Vytvořeno dne během

Průvodce výběrem nejlepší chladničky na víno

Průvodce výběrem nejlepší chladničky na víno

Když vstoupíte do obchodu, obvykle natrefíte na znalého prodavače, který vám poradí, jak správně nakoupit. Totéž může být přes internet obtížné.

Po přečtení tohoto průvodce výběrem chladniček na víno si budete schopni vybrat tu správnou vinotéku. Průvodce vám pomůže odpovědět na nejdůležitější otázky, které byste měli zvážit. 

Proč chladnička na víno? 

Proč vůbec potřebujete chladničku na víno? Pokud nemáte k dispozici hluboký sklep se stabilní teplotou po celý rok, je vinotéka to nejlepší, co můžete pro své víno udělat.

Na rozdíl od klasické chladničky, chladnička na víno lépe a stabilněji udržuje a rozděluje teplotu.

Při péči o vaše nejcennější vína je zásadní stabilní teplota. Totéž platí pro UV záření a vibrace, kterým byste se měli zcela vyhnout. Dobrá chladnička na víno si všechny tyto tři parametry hlídá díky počítačem řízenému systému regulace teploty, skleněným dveřím s UV filtrem a kompresorům se silikonovým závěsem.

Pokud chcete jít na maximum, poohlédněte se po chladničce na víno s aktivním zvlhčováním vzduchu.

 

Podívejte se na všechny naše chladničky na víno

Počet chladicích zón - vinotéka s jednou nebo dvěma teplotními zónami?

Dva typy chladniček na víno. Jedna teplotní zóna nebo dvě teplotní zóny. Kliknutím zobrazíte všechny vinotéky s jednou zónou.

Pokud chcete víno nechat dlouho zrát, nejlépe se uchovává a vyvíjí při stálé a stabilní teplotě 12-14 stupňů Celsia. Patří sem červená, bílá, růžová, šumivá a dezertní vína. V tomto případě postačí chladnička na víno s jednou teplotní zónou. Pokud hledáte dlouhodobé skladování, podívejte se na naše vinotéky.

Pokud není účelem dlouhodobé skladování, ale spíše touha mít víno vždy připravené k podávání při správné teplotě, doporučujeme chladničku na víno se dvěma chladicími zónami. Vína tak můžete uchovávat při různých teplotách: 14-16 stupňů Celsia pro červená vína a 6-8 stupňů Celsia pro bílá, růžová, bublinky a dokonce i pivo. 

 

Podívejte se na všechny vinotéky se dvěma zónami

Umístění chladničky na víno

Kde by měla být chladnička na víno? Možná už to víte. Pokud ne, měli byste to při výběru vinotéky pečlivě zvážit. 

Umístění chladničky na víno lze zhruba rozdělit do tří kategorií: Volně stojící, vestavné a integrované chladničky na víno. Pro všechny chladničky na víno bez ohledu na umístění platí jedno zlaté pravidlo: cirkulace vzduchu. Skříňka musí být schopna vpředu nasávat čerstvý vzduch do spodní části a nahoře a vzadu se musí umět zbavit teplého vzduchu. V opačném případě musí chladnička spotřebovávat zbytečné množství energie na chlazení, což vede k vysoké spotřebě energie, hluku a opotřebení zařízení.

V následujícím videu Jakob přibližuje tři typické kategorie chladniček na víno.

 

1. Volně stojící chladnička na víno

Nejběžnější umístění chladničky na víno je volně stojící na podlaze nebo na stole. Je důležité umístit chladničku na víno tak, aby na každé straně a za ní bylo několik centimetrů prostoru. 

Tím se chladnička zbaví přebytečného teplého vzduchu. 

2. Vestavěná chladnička na víno

Chladnička na víno k instalaci pod kuchyňskou desku. Podívejte se na všechny vestavěné vinotéky.

Vestavná chladnička na víno je obvykle stejně široká jako standardní kuchyňský modul (60 cm). To znamená, že můžete vyndat jeden prvek kuchyňské linky a místo ní umístit chladničku na víno. Tento koncept již pravděpodobně znáte z myček nádobí pod pracovní deskou. 

Pokud chcete vestavnou chladničku na víno, je důležité, abyste si vybrali takovou, která je na to připravena. Vinotéka má obvykle přívod vzduchu ve spodní části přední strany dole u podstavce.

Některé modely, jako například PNG46S-HHB od dánské společnosti PeVino, mají zapuštěný podstavec, který umožňuje instalovat před vinotéku běžný kuchyňský podstavec. Vytváří pěkný celek v designu kuchyně. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, nezapomeňte do kuchyňského podstavce před chladničku instalovat rošt, aby se do spodní části vinotéky stále dostával vzduch. Za tímto účelem se ujistěte, že chladnička na víno může odvádět teplo, a ponechte alespoň několik centimetrů prostoru od horní části chladničky ke spodní straně pracovní desky. Budete potřebovat nějakou formu zadního větrání.

Pokud potřebujete inspiraci pro řešení, naši specialisté se s vámi podělí o tipy, triky a dobré zkušenosti. 

 

Podívejte se na všechny vestavné chladničky na víno

3. Integrovatelná chladnička na víno

Podívejte se na všechny integrovatelné vinotéky. Chladnička na víno k zabudování do kuchyňské skříňky.

Rozměry integrovatelné chladničky na víno se obvykle vejdou do kuchyňského modulu. To znamená, že vinotéka - na rozdíl od vestavné skříně - nenahrazuje kuchyňský modul, ale zapadá do stávajícího modulu. Víko vinotéky je proto stejně široké jako kuchyňský modul, aby zakrývalo boky kuchyňské skříňky, zatímco samotná vinotéka je o něco užší, aby se vešla do kuchyňského modulu. 

Pokud se rozhodnete zabudovat chladničku na víno do stávající kuchyňské skříňky, je důležité, aby byl zajištěn prostor pro únik horkého vzduchu ze zadní části skříňky směrem nahoru do volného prostoru v horní části skříňky. Otvor v horní části kuchyňské skříňky můžete vyříznout sami. Pokud je to viditelné místo, můžete ho zakrýt pěkným hliníkovým roštem a pod. 

V dolní části kuchyňské skříňky je také třeba zajistit přívod vzduchu, a to instalací roštu nebo podobného prvku do podstavce. Obecně platí, že všechny vinotéky musí být schopny nasávat vzduch do spodní části a musí být schopny zbavit se tepla, které stoupá vzhůru.

Podívejte se na všechny integrované vinotéky

Fyzická velikost

Kromě bodu o umístění vinotéky byste měli zvážit, jak velká může/by měla vinotéka fyzicky být. Pokud má být skříňka umístěna pod kuchyňskou pracovní deskou, samozřejmě nestačí, aby byla vyšší než pracovní deska.

Pokud má být skříňka umístěna ve sklepě, je také důležité mít změřené rozměry schodů do sklepa a podobné přístupové podmínky, abyste si byli jisti, že se chladnička na víno po schodech skutečně dostane. 

Počet lahví v chladničce na víno

Další důležitou otázkou je, kolik lahví byste měli skladovat. Podle našich zkušeností je dobrým pravidlem přidat 50 % počtu lahví ve vinotéce pro dlouhodobé skladování. Je to proto, že při budování sbírky půjde více lahví dovnitř než ven. Pokud vás postihne mánie sběratelů vína, potřeba kapacity lahví se zvýší rychleji, než byste čekali.

U dvouzónové servírovací skříňky je obvykle o něco snazší vypočítat, kolik lahví musíte být schopni uskladnit, protože provoz a výměna je větší. 

Mimochodem, měli byste si uvědomit, že většina výrobců udává kapacitu lahví jako absolutní maximum, přičemž většina polic je vyjmuta. Kapacita lahví je silným konkurenčním parametrem. 

Hluk z chladničky na víno

Jak velký hluk vydává chladnička na víno? Přečtěte si náš článek o vinotékách, hluku a akustice.

Chladnička na víno, stejně jako veškeré bílé zboží, vydává trochu hluku. Některé více než jiné. Ve většině případů jsou akustické podmínky místnosti a vaše vlastní citlivost na hluk dvěma rozhodujícími parametry, které určují, zda byste měli zvolit obzvláště tichou chladničku. Vinotéky s hladinou hluku 40 dB nebo méně označujeme jako tiché. 

Chladničky na víno s pevnými dveřmi bez skla a s jednou teplotní zónou patří často k nejtišším. Pokud si chcete přečíst více o hlučnosti chladničky na víno a o tom, co s tím můžete udělat, přečtěte si našeho podrobného průvodce: Jak velký hluk vydává chladnička na víno?

Spotřeba energie a nízká spotřeba energie

Když ventilátory a kompresor chladničky na víno udržují teplotu vašich vín, spotřebovává chladnička elektřinu. Výše závisí na několika faktorech. 

Čím snadněji se chladnička zbavuje horkého vzduchu na zadní straně nebo na bocích, tím méně musí chladnička chladit. To samo o sobě snižuje spotřebu energie. Některé chladničky na víno jsou navíc lépe izolované než jiné. Nejlepší izolace dosáhnete s masivními dvířky.

Zda je pro vás rozdíl ve spotřebě energie v řádu několika kWh ročně důležitý, záleží jen na vás. Sami si můžete spočítat náklady na kWh u dvou chladniček s rozdílnou spotřebou energie a zjistit, kolik to pro vás znamená. 

 

Podívejte se na všechny nízkoenergetické vinotéky

Při připojování chladničky na víno dodržujte uzemnění!

Je důležité, abyste chladničku na víno připojili k uzemněné zásuvce. Jednak kvůli vlastní bezpečnosti, ale také proto, že některé vinotéky (zejména termoelektrické) nemusí správně fungovat, pokud nejsou připojeny k aktivnímu uzemnění. Všechny naše chladničky na víno jsou dodávány s tzv. zástrčkou Schuko, která je standardem ve většině evropských zemí. Jedná se o dvoukolíkovou zástrčku s bočním uzemněním. Mnoho dánských domácností má zásuvku na zástrčku s 3 kolíky. V těchto případech je třeba zakoupit tento adaptér, který se snadno nasadí. Případně byste měli vy nebo autorizovaný elektrikář vyměnit zástrčku za dánskou tříkolíkovou zástrčku, kterou můžete zakoupit také zde. Více informací o zachování uzemnění a různých typech zásuvek najdete na webových stránkách Dánského bezpečnostního úřadu.

Chladničky na víno a jejich povrchová úprava a detaily

Pro mnohé z nás je chladnička na víno malým zážitkem sama o sobě, protože chladnička na víno je v podstatě elektronický vinný sklípek. Pokud budete věnovat povrchové úpravě a designu značnou pozornost, tento zážitek se přirozeně umocní.

Dražší chladničky jsou obvykle vybaveny propracovanějšími detaily, které zapůsobí i na největšího skeptika.

Dobrým příkladem jsou výsuvné police na teleskopických kolejnicích s kuličkovými ložisky, které umožňují vytáhnout sbírku vín a vystavit ji působivě na odiv. Tuto funkci mají některé modely společností Liebherr a Swisscave. U chladniček na víno PeVino je tato funkce standardem u všech modelů.

Chladničky na víno PeVino a EuroCave patří obecně k těm nejkvalitnějším, co se týče zpracování a detailů. PeVino je standardně vybaveno stmívatelným osvětlením v pěti různých barvách. 

 

Podívejte se na všechny vinotéky PeVino

Chladnička na víno - na co je třeba myslet 

Abychom to shrnuli, zde je několik bodů, které je třeba vzít v úvahu, když hledáte chladničku na víno.

  1. K čemu ji potřebujete? Skladování nebo servírování?
  2. Kde by měla chladnička na víno stát? Volně stojící, vestavná nebo integrovaná?
  3. Velikost a kapacita láhví.
  4. Hluk a akustické podmínky.
  5. Spotřeba energie. Jak moc je pro vás důležitá?
  6. Design, detaily a funkce.

 

 

 

 

Bente Schörbach

Poradce zákazníkům - Obchod Hillerød

 


žádný komentář / žádné komentáře
Napište své připomínky

Můžete porovnat až 3 produkty
Porovnat
MAX. 3 jednotky
Počet lahvíPočet lahví
Typ lahveTyp lahve
Chladicí zónyChladicí zóny
Energetika/kWhEnergetika/kWh
MístoMísto
Úroveň stoupání (dB)Úroveň stoupání (dB)
Počet policPočet polic
Výška Výška
ŠířkaŠířka
HloubkaHloubka
Otočné dveře Otočné dveře