Skladování vína - dokonalý průvodce správným skladováním vína

Vytvořeno dne během

Skladování vína - dokonalý průvodce správným skladováním vína

Skladování vína

Správné a optimální skladování vína lze shrnout do pěti bodů. Ne všechny je snadné splnit, ale pokud si dáte záležet na správném skladování vína, uvidíte obrovský rozdíl - zejména pokud bude skladováno delší dobu. Pět zlatých pravidel zní:

  1. Nesmí docházet k žádným vibracím
  2. Udržujte stálou teplotu mezi 10 a 16 °C 
  3. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 50 a 80 procenty
  4. Víno musí být maximálně chráněno před světlem (nejlépe v úplné tmě)
  5. Musí být zajištěno dobré větrání

Když se správně skladované víno nalije do sklenice, čeká na trpělivého jedince jedinečná chuť. Kromě samotné chuti je tu také ten nádherný pocit skryté hrdosti a radosti, když můžete otevřít láhev z roku narození vašeho dítěte, kterou jste si schovávali na biřmování, oslavu dobré zkoušky, svatby nebo třeba stříbrné svatby vašeho dítěte. K tomu bude pravděpodobně zapotřebí pečlivě vybrané portské víno a to, aby vaše dítě pocházelo z úspěšného ročníku portského.

Tyto jedinečné zážitky můžete sdílet s lidmi kolem vás. Skladování vína není v podstatě nijak složité. V podstatě jde o klid a pohodu.

Dobré skladování vína vyžaduje klidné prostředí

Alfou a omegou zrání a skladování vína je stabilita a klid. Když se na to podíváme z druhé strany, nejhorším místem v domácnosti pro uložení vína je kuchyň na horní straně skříněk, kde stoupá teplo z vaření a lednice a kde mohou víno rušit vibrace způsobené otevíráním a zavíráním skříněk. Většina designérů kuchyní se to už naučila.

Obecně platí, že při skladování vína je důležité, aby se co nejméně třáslo - pokud tedy bydlíte u železnice nebo na hausbótu, možná by stálo za to zvážit, zda by vaše dlouhodobá sbírka vína neměla být někde jinde.

Víno potřebuje správnou teplotu

Optimální teplota pro většinu vín je přibližně 12-16 °C. Při vysoké teplotě se víno vyvíjí rychleji a při nízké teplotě naopak pomalu. Mínus 10 °C a plus 35 °C jsou krajní meze, při kterých se víno delším skladováním poškozuje.

Existují vinotéky, ve kterých můžete víno skladovat ve dvou teplotních zónách. Je příjemné, pokud používáte vinotéku k podávání vína přímo z ní. Díky tomu budou vaše bílá vína, bublinky nebo růžová vína na horních policích vždy dokonale temperovaná například na 7 °C, když je budete potřebovat, zatímco zbytek vína bude dole a bude mít teplotu 15 °C.

 

Skladování vína při správné vlhkosti vzduchu

Vhodná je vysoká vlhkost vzduchu, ideálně kolem 65-75 %. Pokud je příliš suchá, hrozí, že zátky vyschnou, do láhve se dostane kyslík a víno se zkazí. Jedinou bezprostřední nevýhodou příliš vysoké vlhkosti je riziko, že se etikety stanou nevzhlednými, a tudíž se budou špatně prodávat. Dobrým trikem je nastříkat na etiketu lak na vlasy, který ji ochrání.

Průměrná roční vlhkost vzduchu v Dánsku je podle DMI 77-85 %, takže se není čeho obávat, pokud neumístíte chladničku na víno do neobvykle suchého prostředí kvůli vytápění apod. Pokud chcete mít jistotu, že můžete přesně kontrolovat vlhkost vzduchu, existují chladničky na víno s touto funkcí.

A když už mluvíme o vzduchu, největším nepřítelem vína je kyslík ve vzduchu. Pokud korek vyschne a netěsní, hrozí, že do vína pronikne kyslík a znehodnotí ho. Proto se lahve k dlouhodobému skladování ukládají dolů. Lahve se šroubovacím uzávěrem lze skladovat v libovolné poloze.

Víno by se mělo skladovat na chladném, tmavém a stabilním místě.

Nejlepší poměr mezi chladem a tmou, pokud jde o víno, odpovídá zhruba klimatu jeskyně pod nějakou horou. Těch je tedy poměrně málo, ale naštěstí budou stačit i horší podmínky. Víno je navíc odolnější, než si myslíme. Takže se nebojte - bude to v pořádku.

Pokud máte přístup k místnosti nebo dokonce ke sklepu, patříte mezi šťastlivce, kteří si mohou vytvořit skutečný vinný sklípek se stojany na víno a vším ostatním. Případně zvažte chladničku na víno, která vám poskytne dokonalé skladovací podmínky na pouhých několika metrech čtverečních. Vyrábějí se v mnoha velikostech a cenových relacích a jejich společným rysem je, že v případě potřeby můžete víno skladovat při stabilní teplotě i ve svém bytě v pátém patře.

Lahvím s vínem se nejlépe daří ve tmě, proto je často dobré nechat je v obalech, jako jsou dárkové krabice, lepenka nebo dřevěné bedýnky, které je chrání před světlem.

Malý dodatek o skladování pro největší milovníky vína

Pokud jste dočetli až sem, tady je malá bonusová informace toho nejpodivnějšího druhu. Existují totiž teorie o tom, zda by víno mělo být skladováno v mírně nakloněné poloze, aby víno i vzduchová bublina byly v kontaktu s korkem. Korek bude stále vlhký, ale vzduch, který se v důsledku teplotních výkyvů rozpíná a smršťuje, bude nyní pronikat korkem namísto vína.

Pokud leží láhev zcela vodorovně, vzduchová bublina se v případě zvýšení teploty příliš vzdálí od korku, a víno tak bude zátkou unikat. Na to existuje mnoho příkladů u dezertních vín, kde se kolem kapsle na lahvi vytvoří cukr. Při poklesu teploty se v láhvi vytvoří podtlak a kyslík proniká korkem. Kyslík je největším nepřítelem vína, a pokud je jeho obsah v láhvi příliš vysoký v důsledku velkých a častých teplotních výkyvů, může to být velmi škodlivé.

Většina výrobců stojanů na víno tuto teorii stále ještě nezná, ale pokud ve vašem sklepě dochází k velkým teplotním výkyvům (+/- 10 °C), bylo by dobré pod stojan na víno vložit malý klín, který jej nakloní do (nového) správného úhlu.

Osobně jsem však nikdy neměl problémy s netěsnými lahvemi při skladování vína a teplota v mém sklepě může kolísat od léta do zimy o 10 stupňů.

Omlouváme se za vyrušení a přejeme vám, abyste si víno schovali na pozdější požitek.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


žádný komentář / žádné komentáře
Napište své připomínky

Můžete porovnat až 3 produkty
Porovnat
MAX. 3 jednotky
Počet lahvíPočet lahví
Typ lahveTyp lahve
Chladicí zónyChladicí zóny
Energetika/kWhEnergetika/kWh
MístoMísto
Úroveň stoupání (dB)Úroveň stoupání (dB)
Počet policPočet polic
Výška Výška
ŠířkaŠířka
HloubkaHloubka
Otočné dveře Otočné dveře